Jumaat, 17 Julai 2015

Maghrib Bab 9: Panji Hitam Berpecah


Al - Walid bin Muslim meriwayatkan berdasarkan seorang lelaki tua : 

"Jika panji hitam berpecah kepada 3 kumpulan: kumpulan yang menyeru keturunan Fatimah ( untuk memerintah orang-orang Islam ) , kumpulan yang menyeru keturunan Abbas, dan satu kumpulan menyeru (kekhalifahan) untuk diri mereka sendiri " 

Ali bin Abi Talib ( ra ) berkata: 

"Apabila panji-panji hitam berbeza di antara satu sama lain, sebuah kota dari bandar Iram dan bahagian barat Masjid akan runtuh. Kemudian di Syam tiga panji  ( tentera )  keluar bagi setiap satu puak Ashab, Abqa ', dan Sufyani . Sufyani ini datang dari Syam dan Abqa ' dari Mesir.  Sufyani akan mengalahkan mereka "

Ulasan

Puak panji hitam juga akan mengalami perpecahan dari sudut kepimpinan menjadi 3 kumpulan. Satu menyakini kepimpinan  adalah milik keturunan Sayyidah Fatimah ra yakni ahlulbait. Satu memperjuangkan kepimpinan dari keturunan Al Abbas ra manakala kumpulan terakhir memperjuangkan kepimpinan adalah hak individu

Bila perpecahan ini berlaku maka berlaku  kejadian tanah runtuh (khusf) dan keruntuhan barat masjid Damsyik. Ketika itu muncul puak Abqa', Ashab dan Sufyani di Syam dan Sufyani memenangi  peperangan ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan