Jumaat, 17 Julai 2015

Maghrib Bab 7: Bertembung Panji Hitam

Al - Zubri berkata 

"pasukan panji hitam dan pasukan panji kuning akan bertemu dan berperang sehingga mereka tiba di Palestin. Kemudian, Sufyani menyerang pasukan dari Timur ( panji hitam). Apabila panduduk barat ( panji kuning ) tiba di Jordan, ketua mereka mati, maka mereka berpecah kepada 3 kumpulan. Satu kumpulan kembali ke tempat asal mereka. Satu kumpulan pergi  melaksanakan haji. Satu kumpulan kekal .Sufyani berjuang dan mengalahkan mereka sehingga mereka memeterai perjanjian setia kepadanya."

Ulasan

Pasukan panji hitam dari timur dan pasukan panji kuning dari barat akan bertembung dan berjuang menentang As Sufyani. Tiba di Palestin pasukan dari timur akan diserang dan dikalahkan pasukan As Sufyani.

Manakala pasukan dari barat akan bergerak ke Jordan namun pemimpin mereka yakni Fahri meninggal dunia. Maka pasukan panji kuning akan berpecah untuk kali kedua.

Mereka berpecah kepada tiga kelompok. Satu akan kembali ke tanah air mereka. Satu akan bergerak ke Mekah menunaikan Haji sambil menanti Imam Mahdi dan satu akan kekal berjuang. Namun pasukan yang tiggal akan dikalahkan As Sufyani hingga ke tahap mereka dipaksa bersekutu dengan As Sufyani.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan