Jumaat, 17 Julai 2015

Maghrib Bab 6: Warkah Dari Barat

Dan apabila datang kepada kalian sebuah surat dari Timur yang  akan dibacakan kepada kalian: " Dari hamba Allah, Abdullah Amir al- Mukminin" kemudian nantikan sebuah surat lain yang datang ke kalian dari Barat yang akan dibacakan: "Dari hamba Allah , Abdul Rahman Amir al- Mukminin" Kemudian, demi Dia yang memegang jiwa Huzaifa , kalian akan memerangi mereka berhampiran Al Qantarah dan mereka akan megusir kamu jauh dari tanah Mesir dan tanah Syam dan seorang wanita Arab akan dijual di tangga Damsyik sebanyak dua puluh lima dirham"

Ulasan

Kaum Muslimin akan menerima dua surat seruan dari dua pasukan berbeza yakni panji hitam dari timur dan panji kuning dari barat.

Pasukan panji hitam yang pertama mengeluarkan surat berupa seruan kepada kaum Muslimin. Dalam surat tersebut disebut pemimpin pasukan panji hitam sebagai Abdullah.

Pemimpin pasukan panji hitam menggelar dirinya Abdullah melambangkan sifat kehambaan yang tinggi pada dirinya. Abdullah ini mungkin merujuk kepada Syuaib bin Soleh atau pembantunya Al Hasyimi.

Arahan apabila mendengar seruan pertama ialah supaya kaum muslimin menanrikan seruan kedua yang datang dari arah barat. Seruan ini datang dari Abdul Rahman yakni pemimpin pasukan dari barat atau lebih dikenali sebagai Fahri.

Kemudian disebut bahawa kaum Muslimin akan memerangi kedua-dua pasukan ini di daerah Qantarah dan sebagai balasan kaum muslimin yang memerangi mereka akan diusir dari bumi Mesir dan Syam.

Tafsiran kedua tentang 'memerangi mereka' di Qantarah ialah kaum Muslimin menyertai pasukan panji hitam dari timur dan panji kuning dari barat  memerangi As Sufyani. Namun pasukan muslimin bakal mengalami kekalahan besar hinggga terusir dati Bumi Syam dan Bumi Mesir.

As Sufyani akan  menjual wanita Arab di Damsyik dengan harga yang murah yakni 20 Dirham.Tiada ulasan:

Catat Ulasan