Jumaat, 17 Julai 2015

Maghrib Bab 10: Panji Hitam diserang

Al-Zubri berkata:
 "Jika pasukan panji hitam berbalah di antara satu sama lain, pasukan panji kuning akan menyerang mereka, mereka akan bertemu di Qantarah untuk penduduk  Mesir. Penduduk Timur (dengan panji hitam) dan orang-orang barat(dengan panji kuning) berlawan antara satu sama lain selama tujuh (mungkin, selama 7 bulan). Orang-orang di Timur akan dikalahkan  sehingga ke tahap (penduduk barat) akan tiba di Al-Ramlah (di Palestin). Sesuatu akan berlaku antara rakyat Syam dan penduduk barat yang akan membuat orang-orang barat marah. orang-orang barat berkata:' Kami datang untuk membantu kalian  dan kalian  melakukan apa yang kalian lakukan, kami akan menamatkan (mencondongkan keseimbangan kuasa) di antara kamu dan orang-orang dari Timur!' Mereka memberi amaran kepada anda kerana rakyat Syam akan sedikit jumlahnya di mata penduduk barat. Kemudian, Sufyani akan keluar dan rakyat daripada Syam  akan mengikutinya. Jadi, dia akan memerangi  kaum dari Timur. " 

Ulasan

Perpecahan kepimpinan pasukan panji hitam hanya menambahkan akibat buruk yakni perebutan kuasa. Pasukan dari barat akan menyerang pasukan panji hitam bagi menghentikan konflik dalaman pasukan tersebut. Serang ini berlaku dalam masa tujuh namun perawi ragu ia bermaksud 7 hari atau 7 minggu atau 7 bulan atau 7 tahun. Kemungkinan paling lama pertempuran itu ialah 7 bulan.

Setelah serangan itu penduduk barat berjaya menduduki kota Al Ramlah atau Ramallah di Palestin. Namun penduduk Syam akan membuatkan penduduk barat marah lantas memberi amaran untuk berhenti membantu penduduk Syam menamatkan konflik mereka. Penduduk Syam mengkhianati pasukan Panji Kuning dengan mengikuti As Sufyani. As Sufyani memerangi pasukan panji hitam sesudah mengalahkan pasukan panji kuning.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan