Jumaat, 13 September 2013

Armageddon menurut Red Indian suku Iroquois part 5

Bismillahi arrahmani arrahim

Allahumma solli ala sayyidina wa maulana Muhammad wa ala alihi wa sohbihi ajmain

Selanjutnya Deganawidah menceritakan tentang pertempuran besar yang bakal berlaku

Deganawidah berkata bahawa pertempuran antara ular-ular putih dan merah dibuka dengan perlahan-lahan dan kemudian rancak menjadikan gunung retak dan sungai akan mendidih dan ikan akan mengeluarkan isi perut mereka. Beliau berkata bahawa tidak akan ada daun di pokok-pokok di kawasan itu. Nanti tiada rumput , dan serangga dan kumbang yang aneh akan merangkak dari bawah dan menyerang kedua-dua ular-ular, dan beliau berkata bahawa kepanasan yang akan menyebabkan kematian dan kesakitan kedua-dua ular-ular tersebut. Dan kemudian, ketika pemuda itu (pemimpin muda Red Indian) melihat peperangan ini, ular merah sampai di belakang ular putih dan menarik rambutnya lalu dibawa ke selatan melalui angin hebat kepada ular hitam yang siap menunggu. Ketika ular hitam sedang meneliti rambut tersebut tiba-tiba rambut itu menjadi seorang wanita, seorang wanita kulit putih  yang memberitahu dia perkara-perkara yang beliau tahu adalah benar, tetapi beliau mahu mendengarnya lagi.

Ulasan

Peperangan bermula dengan penggunaan senjata biasa.kemudian berlanjutan dengan penggunaan senjata nuklear.

Deganawidah menggambarkan kesan pertempuran dengan gunung menjadi retak, sungai mendidih. Tidak ada rumput dan tiada daun pada pokok di tempat pertempuran. Muncul serangga dan kumbang aneh yang akan menyerang kedua-dua petempur. Mereka mengalami kematian dan kesakitan akibat kepanasan yang terhasil dari pertempuran.

Gambaran ini merupakan gambaran kesan bom nuklear. Yakni senjata yang sangat ditakuti seluruh makhluk di muka bumi. Perang ini perang besar. Perang dunia ketiga yang menggunakan senjata nuklear. Tempat yang dijatuhkan bom nuklear akan menjadi padang jarak padang tekukur.

Pemimpin muda Red Indian akan menonton pertempuran dari jauh. Russia berjaya sebentar ke atas Amerika dan menyerahkan tawanan kepada India/Pakistan.

Seorang wanita kulit putih akan bangkit memberitahu hal sebenar akan peperangan yang sedang berlaku walaupun hal itu diketahui umum namun kenyataan wanita kulit putih itu hanya menguatkan kebenaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan